zondag 12 oktober 2014

Pompoenravioli






De herfst. Vind jij dat ook zo'n mooi seizoen? Buiten verkleuren de bladeren aan de bomen in prachtige tinten rood, geel, oranje en oker. De zon laat zich nog altijd voorzichtig zien. Met een trui aan is het heerlijk door de bossen wandelen of, zoals voor ons begin september, langs de oevers van het Lago Maggiore in Noord-Italië. Ook hier kondigde de herfst zich al aan. Het pad langs de boulevard in Arona was al bezaaid met gevallen bladeren. De zon brandde niet meer zo intens op je huid en ging al vroeg onder waardoor het 's avonds behoorlijk afkoelde. Haar stralen lieten nog wel een mooie sprankeling na op het meer. Op enkele bomen groeide paddestoelen. 




Het kan in de herfst natuurlijk ook erg wisselvallig zijn; regen, wind, grijs en grauw. Op dat soort dagen of avonden, is het prima vertoeven in de keuken om ravioli te maken, gevulde pasta met bijvoorbeeld pompoen. En als je dan toch bezig bent kun je maar net zo goed een voorraad aanleggen. De versgemaakte ravioli zijn prima in te vriezen, zo kun je later na een drukke dag toch snel een bijzondere maaltijd op tafel zetten. Je kunt ze namelijk rechtstreeks uit de vriezer in het kokende water gooien en je hoeft enkel de kooktijd wat te verlengen. En de saus? Een tomaten/vlees saus past perfect en ook een simpele sinaasappel/boter saus is een erg lekkere optie. Hieronder het recept voor pompoenravioli met de tomaten/vlees saus.


De vulling
  • 1 kleine pompoen
  • 500 gram kruimige aardappels (bv Doré)
  • 50 gram boter
  • 50 gram parmigiano reggiano (versgeraspt)
  • 1 middelgroot ei
  • peper & zout naar smaak
  • snufje versgeraspte nootmuskaat

Verwarm de oven voor op 200 graden en kook daarin de pompoen, in zijn geheel, in 1 uur gaar. Kook de ongeschilde aardappels 20- 25 minuten in licht gezouten water. Giet de aardappels af, laat ze wat afkoelen, verwijder de schillen en stamp ze fijn. Als de pompoen klaar is laat deze dan een beetje afkoelen, hak hem in stukken en schep het vruchtvlees eruit. Stamp de pompoen samen met de aardappels fijn (haal eventueel door een pureeknijper). Voeg de boter, parmigiano, het ei, de nootmuskaat en peper en zout naar smaak toe en meng alles goed door elkaar. Dek af in een kom en zet in de koelkast tot gebruik.


Het pastadeeg
  • 800 gram meel van harde tarwe (grano duro)
  • 8 eieren
  • pastamachine en raviolisnijder
  • indien er nog vulling over is maak je gewoon wat pasta bij, controleer wel of je nog ruimte in je vriezer hebt ;)

Stort het meel op het werkblad en maak een kuil in het midden met een lepel. Breek hierin de eieren en roer het mengsel met de lepel langs de wanden zodat het meel het vocht gaat opnemen. Als het één geheel begint te worden kun je het met je handen kneden, net zo lang tot je een soepel deeg hebt. Wikkel het deeg in folie en laat een half uur in de koelkast rusten.


De ravioli
Haal het deeg uit de koelkast en snijd het in kleinere stukken. Bestrooi met wat meel en haal het deeg op stand 1 door de pastamachine. Herhaal dit een stuk of tien keer. Vouw het deeg, nadat deze door de pastamachine is gehaald, telkens een keer dubbel en zorg ervoor dat het een mooie plak wordt over de hele breedte van de pastamachine.
Zet vervolgens de pastamachine op stand 2 en haal het deeg er weer doorheen (vouw nu niet meer dubbel). Herhaal dit tot en met stand 6. Als het deeg plakt bestuif het dan met wat meel. Leg deze te drogen op een met meel bestoven werkblad. Doe dit ook voor de andere stukken deeg.

Pak de vulling uit de koelkast en schep met een kleine lepel bolletjes, zo groot als een knikker. Leg deze op de uitgerolde plakken pastadeeg. Zorg dat deze op gelijke afstand van elkaar komen te liggen (cm of 5). Er zouden 2 rijen boven elkaar moeten kunnen. Doop je vinger in een bak water en maak de randen rondom de vulling vochtig. Leg er een tweede plak deeg bovenop, druk goed aan (zorg dat de lucht eruit gaat) en snijd los met een raviolisnijder. Druk de randen nog een keer aan met het uiteinde van een vork. Tot je ze gaat koken laat je ze rusten op een met meel bestoven blad. Besluit je ze niet meteen te koken, vries ze dan in. Leg de ravioli uit elkaar in een ruime bak, bedek met een stuk bakpapier en plaats voorzichtig de volgende laag.



De saus
  • 1 teen knoflook, fijngesneden
  • 1 ui, gesnipperd
  • 500 gram gehakt (half om half)
  • 800 gram ontvelde tomaten uit blik
  • 100 ml rode wijn
  • 8 blaadjes verse basilicum, in kleine stukjes gescheurd
  • olijfolie
  • peper en zout
  • mespuntje chilipeper

Verhit 3 eetlepels olijfolie in een ruime pan, fruit daarin de knoflook en de ui. Voeg na 5 minuten het gehakt. Bak deze rul en bruin. Draai het vuur hoog, blus af met de wijn en laat de alcohol verdampen. Voeg de tomaten en de basilicum toe en breng aan de kook. Laat het geheel op een laag vuur 20-30 minuten pruttelen. Roer er nog een eetlepel olijfolie doorheen en breng op smaak met peper, zout en een mespuntje chilipeper.

Kook de ravioli in gezouten water. Ze zijn na een paar minuten klaar en komen dan ook boven drijven. Schep ze uit de pan en laat even uitlekken. Leg de ravioli op voorverwarmde borden en bedek ze met wat tomatensaus, bestrooi met versgemalen peper en grof geraspte parmigiano.
Buon appetito!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten