zondag 20 juli 2014

Gnocchi al Pomodoro

Boodschappen doen in Italië is erg leuk. We hebben het dan ook tot een ware kunst verheven. Er zijn tal van producten die thuis in Nederland niet of lastig verkrijgbaar zijn en als je er dan toch bent en nog wat ruimte over hebt, dan kun je die maar beter goed benutten. Dat is overigens met een vrouw en drie kinderen nog een behoorlijke uitdaging. Hoe dan ook heeft de auto na een paar weken Italië meer weg van een mobiele supermarkt dan van een gezinsauto. Overal zitten producten verstopt: Flessen wijn liggen onder de autostoelen, pakken meel boven op de koffer, gedroogde pasta, pizzocheri, polenta en funghi tussen de kleding en de kinderspullen. Eenmaal thuis is het fijn met die producten aan de gang te gaan. Tijdens het bereiden of het eten van de meegenomen risotto, pasta of polenta denken we even terug aan de vakantie. Mooie herinneringen aan het fornuis en aan tafel.


We verbazen ons ook wel eens in de supermercato...


Een verhaal en een recept


In de rij bij de kassa staat een Nederlands stel, middelbare leeftijd, zo te horen komen ze ergens uit Noord-Holland. Terwijl Lara rondkijkt naar wat er zich allemaal in de winkel afspeelt beklagen zij zich over dat het allemaal zo langzaam gaat. ‘Zal ik de auto vast halen en voor de deur zetten dan hoeven we niet zo’n eind te lopen. Je sjouwt je rot!’ klaagt de man. Het wagentje ligt vol met blikken bier van Nederlands fabrikaat, chips en gemaksvoedsel. In ons mandje verse tomaten, gnocchi di patate, knoflook, een fles extra vergine olijfolie en verse volle melk uit Trentino. We maken ons klaar voor de luch en gaan gnocchi al pomodoro maken. Pranzo!

De vrouw is aan de beurt. Ze wisselt geen woord met de jonge cassière en gunt haar geen blik waardig. De lichaamstaal van de cassière spreekt boekdelen, haar vrolijke uitstraling verandert direct, ze is duidelijk geïrriteerd.‘Cinquantotto trentacinque’ deelt ze kortaf mede. De vrouw  kijkt gelijk op. ‘Wat?’ reageert ze in het Nederlands. De cassière draait het scherm om waar het bedrag in cijfers opstaat. ‘Oh, 58.35’, verzucht de vrouw. Ze betaalt en krijgt er nog net een ‘nou dankjewel hè’ uit. De cassière geeft enkel een knikje en de vrouw haast zich de winkel uit.
Dan gaat Lara voor de cassière staan. ‘Buongiorno’ roept ze vrolijk. De cassière begint weer te lachen en begroet haar vriendelijk.‘Ciao bella, parli bene Italiano. Complimenti!’
Lara lacht en helpt met het inladen van de boodschappen terwijl de cassière de boodschappen scant.We rekenen af en Lara zwaait druk met haar rechterhand.‘Ciaaao’.
De cassière zwaait enthousiast terug en kijkt ons na terwijl we de winkel uitlopen.
‘Ciao bella bionda’.

Gnocchi al Pomodoro


Een perfect gerecht voor op de camping. Makkelijk te maken en met heerlijke verse zongerijpte tomaten en geurige knoflook zeer smaakvol. De gnocchi uit het koelvak in de Italiaanse supermarkt zijn, in tegenstelling tot in Nederland, een prima alternatief voor de zelfgemaakte verse variant.

Voor 4 personen

  • 500 gram Gnocchi di patata
  • 5 rijpe tomaten in grove stukken gesneden
  • 3 teentjes knoflook in dunne plakjes
  • 5 blaadjes basilicum, gescheurd
  • zout 
  • 4 eetlepels extra vergine olijfolie
  • peper en parmezaanse kaas

Verhit 3 eetlepels olijfolie in de pan en fruit kort de plakjes knoflook. Voeg de tomaten toe zo gauw de knoflook licht begint te kleuren. Als de tomaten koken voeg dan een halve theelepel zout toe, de basilicum en laat op een laag vuur pruttelen.
Kook ondertussen de gnocchi in licht gezouten water en schep deze eruit met een schuimspaan als ze boven komen drijven. Laat ze even uitlekken en voeg toe aan het tomatenmengsel en meng er nog een eetlepel olijfolie door. Bestrooi eventueel met wat peper en versgeraspte parmezaanse kaas.

Buon appetito!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten